Ansiomerkit

Lippukunnan ansiomerkit

Kriteerit

🔸 Tammenoksa

Tammenoksa myönnetään johtajalle joka on toiminut lippukunnassa johtajatehtävissä aktiivisesti pidemmän aikaa. Johtajalta edellytetään monivuotista ja menestyksellistä asianhoitoa, sekä tavoitteellista kehittämistyötä lippukunnassa. Merkin saajan tulee olla esimerkillinen sekä omata aloitekykyä ja toimintavalmiutta.

  • Merkki on tammen oksa
  • Tammi on pitkäikäinen jalopuu joka voi kasvaa monisatavuotiseksi. Siitä kerrotaan että se kasvaa sata vuotta, elää sata vuotta ja kuolee sata vuotta. Tammi on kovaa puuta. Se on majesteetillinen ja ylväs joka ei pienestä heilu eikä juuri myrskyistä hetkauta.
🔸 Myönnetyt

2024 Tapsa Hämäläinen (1)

🔸 Männynoksa

Männynoksa myönnetään johtajalle joka on omalla toiminnallaan ja esimerkillään osoittanut omaksuneensa partiotoiminnan sisällön ja periaatteet. Merkin saajalta edellytetään menestyksekästä johtamiskokemusta joko vartiossa, retkellä tai projektissa. Sekä aktiivista ja laaja-alaista osallistumista lippukunnan toimintaan.

  • Merkki on männyn oksa
  • Mänty, honka, petäjä, aihki
  • Pitkäikäinen, sitkeä, pioneerilaji, selviytyjä, selviytyy karuissa oloissa kuten tulisilla pienillä ulkosaariston saarilla
  • Mänty on tärkeä puu suomalaisille josta kodit ja huonekalut rakennettiin. Se on kuvattu taideteoksista, runossa ja lauluissa.
  • Männyllä on syvät juuret jotka pureutuvat syvään maahan.
  • Se esiintyy koko Suomessa aina Hankoniemestä Utsjoelle.
  • Männystä saatu terva oli aikoinaan merkittävä raaka-aine ja vientituote Suomessa
  • Sissihavu

Karhun kasvattaja
Ennen uskottiin, että karhu oli kotoisin Otavasta eli Ison Karhun tähtikuviosta. Sieltä karhu laskettiin honkaan, jossa männyn haltija Hongatar sitä hoiti ja kasvatti. Karhu oli pyhä eläin, jonka metsästäjä kaatoi tarkkojen sääntöjen mukaan. Karhun kunniaksi pidettiin peijaiset, joissa tanssittiin, syötiin ja juotiin. Metsän kuninkaan kallo ripustettiin karhunkallohonkaan. Sitä pitkin karhun uskottiin palaavan Otavaan. Petäjä on mahtanut olla hurja näky runkoon naulattuine pääkalloineen!

🔸 Myönnetyt

2024 Pekka Palsanen (1)

🔸 Pihlajanoksa

Pihlajanoksa myönnetään partiolaiselle joka on toiminnallaan osoittanut omaksuneensa partiotoiminnan sisällön ja periaatteet. Merkin saajalta edellytetään vartion johtamisessa osoitettua päämäärätietoista johtamista ja aktiivista osallistumista myös muuhun lippukunnan toimintaan. Monipuolisuuden tulee näkyä sekä merkin saajan omassa toiminnassa että myös vartion toiminnassa. Merkin saajan tulee olla esimerkillinen myös tavoiltaan ja käytökseltään. Pihlajanoksa voidaan myös myöntää erityistä partiomieltä osoittavasta teosta.

Pihlajanoksa voidaan myöntää aktiiviselle vanhemmalle, partiotoiminnan ystävälle tai tukijalle.

  • Merkki on pihlajan oksa
  • Suomalaisista puulajeista väreikkäin
  • Pihlaja ei ole nuuka kasvupaikoista, mutta viihtyy parhaiten avoimemmalla seudulla
  • Melko kovaa mutta taipuisaa puuainesta
  • Pihlaja tunnetaan kauniista marjoistaan
  • Pihlajan kukinta tuoksuu huumaavalle
  • Tieteellinen nimi (Sorbus aucuparia) kertoo pihlajan olevan ”Puu, joka tuo linnut luokseen”. Jopa 50 lintulajia napsii pihlajanmarjoja. Marjojen päässä oleva viisisakarainen risti oli merkki pihlajan pyhyydestä ja taikavoimasta.
  • Pihlajaa pidettiin ennen pyhänä puuna, joka suojasi ja vartioi. Sen kaatamisen uskottiin tuottavan huonoa onnea.
  • Pihlajan uskottiin suojaavaan taloa salamaniskuilta, olihan pihlaja ukkosenjumalan puolison Raunin pyhä puu. Paimenen pihlajainen sauva suojasi karjaa susilta ja muilta vaaroilta.
🔸 Myönnetyt

2023 Piia Salmela (1), Marlon Casagrande (2), Pyry Harkonmaa (3), Oliver Pertiö (4)

🔸 Pajunoksa

Pajunoksa myönnetään sudenpentu-, seikkailija-, tai tarpojaikäiselle partiolaiselle, joka esimerkillisellä käytöksellään ja toiminnallaan on osoittanut omaksuneensa partiotoiminnan sisällön ja periaatteet parhaansa mukaan. Harkittaessa merkin myöntämistä kiinnitetään huomiota mm. ahkeruuteen, toimintaan osallistumisen säännöllisyyteen ja käytökseen. Pajunoksa voidaan myös myöntää erityistä partiomieltä osoittavasta teosta.

Paju on pieni pensasmainen puu, jolla on monia ala-lajeja jotka jakautuvat Salix-sukuun ja Populus-sukuun. Pajut ovatkin monipuinen suku ja on ehkä ensimmäisiä puulajeja joihin nuorena tutustutaan virpomalla tai tehden pajupillejä. Se on ominaisuuksiltaan varsin sitkeä ja taipuisa puulaji. Ne ovat nopeakasvuisia jonka vuoksi niitä myös käytetään esimerkiksi energiapuuna tai punontaan. Paju on myöskin rohdoskasvi ja pajunkuoressa esiintyy luonnollisesti salisylaatteja.

🔸 Myönnetyt

2024 Jaakko Kamunen (3), Nia Korhonen (4), Siiri Lehtivuori (5), Santeri Syrjänen (6), Baastian Baaij (7)
2023 Toivo Forss (1), Melker Lampenius (2)


Merkit kiinnitetään partiopaidan oikean rintataskun laskokseen. Aina kannetaan korkeinta merkkiä.


Piirin ja SPn ansiomerkit

Suomen partiolaisten pronssinen ansiomitali

Nina ”Mansikka” Mansikkamäki
Juha Valta

2021
2021

Uudenmaan piirin pronssinen ansiomitali

Lasse Lampenius
Marjukka Lampenius
Nina ”Mansikka” Mansikkamäki

2024
2023
2013

Uudenmaan piirin rautainen ansiomitali

Immo Aakkula
Marco Casagrande
Lasse Lampenius

2024
2023
2022

Collaanin solki

Katri Oja

2024